pictogram

Thema's

Maken en beleven staan centraal in de gemeente Schiedam. Met een duidelijke focus streven we naar een optimaal vestigingsklimaat voor ondernemers, zodat zij naar wens en gericht op de toekomst kunnen ondernemen, investeren en groeien. Zo creëren we voor bewoners passende werkgelegenheid en voor bezoekers de prettige beleving van onze stad.

Schiedam biedt ondernemers veel kansen op verschillende vlakken. Mede door de haven van Rotterdam groeide Schiedam uit tot thuisbasis van wereldspelers op allerlei markten. Om het vestigingsklimaat van de stad nog sterker en aantrekkelijker te maken, concentreren we op zes speerpunten.

Lees op deze pagina meer over de thema's waar wij mee werken. Wil je graag meer informatie? In onze Economische Visie lees je over de bestuurlijk vastgestelde kaders waarbinnen wij werken aan onze ontwikkeling. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

We streven naar een volledig circulaire economie. In een circulaire economie richten ondernemingen zich op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen, zodat er zo min mogelijk afval overblijft. De overgang naar een circulaire economie is wenselijk én noodzakelijk om de economische positie van Schiedam in de regio te versterken en te bestendigen. Het vraagt om een collectieve aanpak. 

We werken aan het verbeteren van onze dienstverlening. Met Ondernemend Schiedam bieden we een platform dat de Schiedamse ondernemer op weg of juist verder helpt. Er staat een team van accountmanagers klaar, zodat jij als ondernemer altijd een contactpersoon hebt om op terug te vallen.  

Schiedam kenmerkt zich door de aanwezigheid van toonaangevende bedrijven. Om deze positie te behouden en uit te breiden is innovatie nodig. Zo kunnen we duurzamer ondernemen en onze economische kracht versterken. Innovaties, zowel groot als klein, ontstaan vaak door nieuwe en onverwachte combinaties van techniek, bedrijven en samenwerkingen. Het stimuleren hiervan is een belangrijke opgave binnen onze economie, stad, regio en provincie.

De kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt verkleinen. Dat is het primaire doel van dit thema. Op de Nederlandse arbeidsmarkt is er in bepaalde branches een groot tekort aan personeel. Daarom zetten wij, de gemeente Schiedam, extra in op het verbinden van opgeleid talent aan de stad. Dat is ook van belang voor de groei van jouw onderneming.  

Schiedam heeft een centrale ligging in de regio en is op uiteenlopende manieren te bereiken. Snelwegen, een vliegveld om de hoek, zeehavens (met watertaxi’s), goede metroverbindingen, deelauto’s, -fietsen en -scooters zorgen ervoor dat jouw klanten gemakkelijk bij je op bezoek kunnen komen. Als gemeente hechten we hier veel waarde aan en willen we dit gaan verduurzamen.

Vrije tijd is ontzettend belangrijk. Een krachtige vrijetijdseconomie is het waard om in te investeren en daarom een belangrijk focuspunt voor de gemeente. Vrijetijdseconomie is een breed begrip: het omvat toerisme, detailhandel, kunst en cultuur, evenementen, leisure, recreatie, sport en horeca.