MICS

MICS: Schiedam zet innovatie op de kaart

Op 3 oktober kreeg de mechatronica-industrie er een hotspot van formaat bij: de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) werd officieel gelanceerd. Een robot gaf – hoe passend – het startschot op deze plek waar technologie en innovatie samenkomen. Wat ooit begon als een droom, krijgt nu concrete vorm. De eerste nieuwbouw, het toekomstige onderkomen van Metrohm Applikon BV, staat al in de steigers. Maar MICS is meer dan zomaar een bedrijventerrein. Het is een bruisend ecosysteem waar bedrijven, onderwijs en de gemeente samen bouwen aan een toekomst vol technologische vooruitgang en kansen voor talent.

Tekst: Karin Koolen

Tijdens de spectaculaire lancering van de campus klonken woorden van lof en ambitie. Burgemeester Harald Bergmann prees MICS als dé plek waar pioniers samen de contouren van de nieuwe economie schetsen. Wethouder Antoinette Laan legde daarnaast de nadruk op de kansen voor Schiedammers: MICS laat zien wat mogelijk is wanneer gemeente en bedrijfsleven de handen ineenslaan", stelde ze. Ik hoop en verwacht dat bedrijven hier niet alleen innoveren en groeien, maar ook jonge talenten én herintreders verwelkomen. Zo combineren we ervaring met de nieuwste technieken en creëren we een toekomst vol mogelijkheden.”

‘Hier zit je goed’
Bij MICS draait het om samenwerking, innovatie en talentontwikkeling. Hier komen bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente samen in een dynamisch ecosysteem waar ideeën niet alleen ontstaan, maar ook groeien. Door deze partijen te verbinden, ontstaat er een natuurlijke flow van ideeën en innovaties", zegt Niels Langenhuizen, directeur bij gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed en drijvende kracht achter de campus.

Hier geen vage ambities, maar een tastbare realiteit. Het 42 hectare grote terrein in het SchieDistrict is een levendig knooppunt waar bedrijven en onderwijsinstellingen, zoals Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Lentiz Life College en het Expertise Centrum Precisietechniek (ECP), intensief samenwerken. Dat maakt MICS niet alleen een ideale plek voor groeiende bedrijven, maar ook voor studenten en talenten die op zoek zijn naar een toekomst vol uitdagingen.

Innovatie draait om fysieke nabijheid, samenwerking en talent", benadrukt Langenhuizen. Wie wil ondernemen of opleiden, zit hier goed.”

De eerste stap
MICS heeft zijn eerste grote naam al binnen: Metrohm Applikon BV, specialist in online analyzers voor chemische analyses. Voor CEO Timoer Frelink was de keuze snel gemaakt. Ons oude pand barstte uit zijn voegen en voor uitbreiden op de huidige locatie was geen ruimte. Toen de ambities voor MICS op tafel kwamen, dachten we direct: dit is het", vertelt hij enthousiast.

Maar de verhuizing draait om meer dan alleen vierkante meters. MICS biedt precies de omgeving die we nodig hebben om te innoveren", legt Frelink uit. Hier werken we samen met bedrijven en onderwijsinstellingen aan de technologieën van morgen. De gedeelde faciliteiten en toegang tot kennis zijn daarbij van onschatbare waarde.”

Metrohm koos bewust voor meer dan een groter pand. We wilden een plek die onze vooruitgang versnelt", benadrukt Frelink. Door de nabijheid van andere innovatieve bedrijven kunnen we sneller schakelen en versterken we tegelijkertijd de regio.” Ook jong talent speelt een sleutelrol. Samenwerken met onderwijsinstellingen helpt ons de beste mensen aan boord te halen. En dat is cruciaal in een sector die nooit stilstaat.”

Knappe koppen en slimme handen
Waarom Schiedam? Zuid-Holland heeft al decennia een sterke positie in de maakindustrie, en de keuze voor de 's-Gravelandsepolder versterkt die koppositie. Met gevestigde bedrijven in de buurt, uitstekende OV-verbindingen, directe toegang tot onderwijsinstellingen en een groot arbeidspotentieel binnen bereik, biedt deze locatie alles wat nodig is voor technologische vooruitgang.

In dit gebied werken bedrijven al met robotisering, precisietechniek en mechatronica", zegt Langenhuizen. MICS verbindt deze spelers, zodat ze kennis en technologie kunnen delen en samen sneller innoveren. Hier brengen we niet alleen de knappe koppen bij elkaar, maar ook de slimme handen. Het draait om talent op elk niveau, van strategie tot uitvoering.”

Samenwerking op elk niveau
Wat MICS echt bijzonder maakt, is - kortom - die sterke focus op samenwerking en gedeelde faciliteiten. Hier profiteren bedrijven van korte lijnen, gezamenlijke investeringen in machines en laboratoria én directe toegang tot talent. ''Op de campus beslis je samen over diensten en voorzieningen", legt Langenhuizen uit. ''Het gaat om samenwerking op elk niveau, van dagelijkse operaties tot strategische keuzes.”

Frelink ziet de voordelen van deze aanpak duidelijk. ''Door faciliteiten te delen, kunnen we de kosten van grote investeringen slim spreiden. Bovendien brengt de constante uitwisseling van kennis en expertise innovaties voort die we anders niet zo snel hadden bereikt.” En het blijft niet bij bedrijven alleen; ook studenten profiteren volop van de samenwerking. De stages en leertrajecten die we hier bieden, helpen jong talent zich razendsnel te ontwikkelen. Tegelijkertijd krijgen wij toegang tot goed opgeleide professionals", voegt Frelink toe.

Ook wethouder Antoinette Laan ziet de brede impact van MICS. ''Dit is niet alleen een kans voor bedrijven, maar ook voor de inwoners van Schiedam. Jongeren die aan hun carriére willenbeginnen, krijgen hier een vliegende start. En voor herintreders biedt MICS de perfecte plek om hun ervaring in te zetten en nieuwe technieken te leren.”

Sleutelrol
MICS staat nog in de kinderschoenen, maar de ambities zijn groot. De campus groeit in hoog tempo. Na de voltooiing van gebouw Omega voor Metrohm, begint de bouw van het duurzame Atlas-gebouw. Met 27.000 m² aan ruimte voor productie, ontwikkeling en samenwerking wordt dit het kloppend hart van de campus. Grote raampartijen maken de techniek zichtbaar voor de buitenwereld. Ook Boers&Co krijgt een prominente plek op de campus. Langenhuizen heeft al een duidelijke visie voor de toekomst: We willen hier evenementen organiseren, internationale handelsmissies ontvangen en gezamenlijke producten op de wereldmarkt lanceren. MICS moet dé hotspot worden – niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld.”

De impact van MICS gaat verder dan alleen de technologische sector. Voor Schiedam betekent dit niet alleen een economische impuls, maar ook de opbouw van een nieuwe identiteit als innovatieve stad. Wat hier gebeurt, versterkt niet alleen de sector, maar de hele regio", zegt Frelink. Langenhuizen voegt toe: We zijn in gesprek met zoveel toonaangevende bedrijven dat het sneller gaat dan we ooit hadden durven dromen. MICS is pas het begin van iets groots.”

Ook wethouder Laan kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: Met MICS kan Schiedam een sleutelrol spelen in de kracht van Nederland: techniek gekoppeld aan kennis. Dit initiatief biedt kansen voor innovatie, werkgelegenheid en talentontwikkeling. Hoe gaaf is dat?”

Karin Koolen, Gers!

mics
mics