Pieter Sneep en Wethouder Frans Hamerslag

Dag van de Duurzaamheid

Duurzaamheid
Energiegebruik

Samenwerken aan de verduurzaming van bedrijventerreinen: 

Ondernemers en gemeente zetten samen mooie stappen

 

Frans Hamerslag, wethouder van Schiedam met economie en duurzaamheid in zijn brede portefeuille, en Pieter Sneep, directeur van het Schiedamse bedrijf Ultro International, delen een gemeenschappelijk doel: de verduurzaming van bedrijventerreinen. Op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2024 laten zij graag zien hoe ondernemers en de gemeente Schiedam samenwerken aan verduurzaming. Beiden zijn vastberaden om van Schiedam een toekomstbestendige stad te maken, waarin bedrijven een sleutelrol spelen. Sneep is al ruim 32 jaar directeur van Ultro International BV, een toonaangevende toeleverancier in de sign-industrie. Hij is ook voorzitter van de BIZ Vijfsluizen en de Ondernemingsvereniging SchiedamHavens, waar hij zich met hart en ziel inzet voor klimaat en duurzaamheid. Hamerslag is een ambitieuze wethouder die zich sterk maakt voor een economie die hand in hand gaat met duurzaamheid. Met trots bespreken ze de nu al zichtbare resultaten op bedrijventerreinen zoals Vijfsluizen en Wilhelminahaven.

Krachten bundelen
“Onze stad staat voor enorme uitdagingen,” begint Frans het gesprek. “Door de handen ineen te slaan, kunnen we die aan. Samen met de ondernemers hebben we de juiste motivatie en visie om de bedrijventerreinen te verduurzamen. Alleen zo kunnen we vooruitgang boeken.” Pieter sluit zich daarbij aan: “We boeken nu al mooie resultaten." Wanneer je door Vijfsluizen loopt, is het duidelijk te zien waar de projecten op het gebied van energietransitie, vergroening en mobiliteit toe hebben geleid.

Duizenden zonnepanelen
Een van de grootste successen op het gebied van energietransitie is de installatie van bijna 9500 zonnepanelen op de daken van tal van bedrijven. Pieter benadrukt dat het project op de bedrijventerreinen is gerealiseerd door een enorme inzet van het bedrijfsleven met steun van de gemeente en provincie: “Het levert niet alleen een forse energiebesparing op, maar draagt ook aanzienlijk bij aan de reductie van CO2-uitstoot.” Frans voegt toe: “Het is geweldig om te zien welke concrete resultaten dit oplevert. En er liggen nog veel meer plannen voor uitbreiding van zonnepanelenprojecten op Vijfsluizen en Wilhelminahaven.”

Innovatieve oplossingen
Om de toenemende vraag naar energie aan te kunnen, onderzoeken de ondernemersverenigingen diverse innovaties. Onder andere of een Energy hub de oplossing kan bieden voor energie-uitwisseling tussen bedrijven. Pieter legt uit: “We zitten op een scharniermoment. Het opzetten van een Energy hub zou bedrijven in staat stellen om bijvoorbeeld hun energie efficiënt uit te ruilen, zonder te lijden onder een te vol netwerk. Dit is een complex, maar noodzakelijk project waar we volop mee bezig zijn, met steun van de gemeente.”

Kansen voor mobiliteit
Mobiliteit speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van bedrijventerreinen. Frans is trots op het laadplein voor elektrische vrachtwagens van ROS bij Wilhelminahaven: “Met dit station zijn bouwprojecten emissieloos te bevoorraden, wat de luchtkwaliteit in de stad enorm ten goede komt.” Pieter benadrukt: “De verkeersdrukte rond Vijfsluizen is een bekend probleem, daarom stimuleren we initiatieven zoals deelfietsen, waardoor werknemers makkelijk van het metrostation naar hun werkplek kunnen komen. Dat helpt om de wegen te ontlasten, en zorgt voor een gezondere en efficiëntere manier van vervoer.”

Vergroening en biodiversiteit
Vergroening is een belangrijk onderwerp voor beiden. Frans: “Met het Getijdenpark bij de Wilhelminahaven hebben we een prachtig voorbeeld van vergroening dat bijdraagt aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid.” Pieter legt uit hoe ondernemers zelf het voortouw hebben genomen met Natuurinclusief Maaibeheer: “Sinds september doen we dit in eigen beheer en focussen we op vergroening en biodiversiteit. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt de bedrijventerreinen ook aantrekkelijker voor werknemers en bezoekers.” Frans ziet hier grote voordelen: “Door deze initiatieven worden bedrijventerreinen niet alleen duurzamer, maar ook prettiger om in te werken en te verblijven. Het draagt bij aan de veiligheid en aantrekkelijkheid van de stad als geheel.”

Gezamenlijk doel
Hoewel er grote successen worden geboekt, blijft samenwerking soms uitdagend. Pieter benadrukt dat ondernemers vaak sneller willen handelen dan de gemeente kan. “Het is belangrijk dat we in gesprek blijven en begrip tonen voor elkaars processen. Uiteindelijk streven we allemaal naar hetzelfde doel.” Frans is het daar mee eens. Hij geeft aan dat de gemeente steeds meer integraal werkt aan verduurzaming: “Binnen de gemeentelijke organisatie zie ik dat collega’s van verschillende afdelingen elkaar steeds beter weten te vinden, waardoor we gezamenlijk sneller tot oplossingen komen.”

Een gezamenlijke visie voor de toekomst
Pieter en Frans kijken samen met vertrouwen naar de toekomst. Door samen te blijven werken aan duurzaamheid, mobiliteit en vergroening, willen ze Schiedam voorbereiden op de uitdagingen van morgen. “We zijn op de goede weg,” besluit Pieter. “En we kunnen én moeten nog meer doen. We kunnen echt het verschil maken voor de toekomst van onze bedrijventerreinen en onze stad.” Frans: “Pieter en zijn ondernemersvereniging laten zien hoe belangrijk het is dat je mensen hebt die zeggen ‘Ik ga het gewoon doen’. Als gemeente gaan we graag het gesprek aan. Dus hierbij de uitnodiging!” Neem contact met ons op via ondernemend@schiedam.nl